Op 24 juni 2024 was het dan eindelijk zo ver: ‘Samen op weg naar klimaatneutrale en circulaire infra’ vond plaats. De middag werd afgetrapt met een inspirerende presentatie hoe AI kan worden ingezet om onze doelen om klimaatneutraal en circulair te werken te behalen. Vervolgens was het tijd voor actie: 240 deelnemers vanuit de hele infrasector gingen samen aan de slag met actuele vraagstukken. Benieuwd naar de dag en de uitkomsten van de sessies? Lees dan verder!
Samen op weg
De eerste deelnemers druppelden al vroeg binnen om zo een plekje te bemachtigen bij hun sessie naar keuze. Lang wachten tot het programma begon was niet nodig: er waren zeven marktkraampjes waar de deelnemers onder het genot van een duurzaam broodje informatie konden inwinnen of met hun vraag terecht konden. Om 12.20 uur trapten dagvoorzitters Marjan Poortinga en Dennis van Tol de dag af. “Wat fijn dat jullie hier in grote getalen vanuit de hele sector zijn” klonk het. Dat was ook precies het doel van 24 juni: samen met de gehele sector de armen uit de mouwen steken en aan de slag gaan.
Duurzaam evenement
Niet alleen Marjan en Dennis stonden op het podium. Arthur en Laurens waren ook kort aan het woord. Arthur heeft namelijk met Albron catering gezorgd voor een duurzame catering waarbij o.a. zo min mogelijk dierlijke eiwitten worden gebruikt. Laurens heeft geholpen om de CO2-uitstoot van het evenement voor een deel te compenseren. De reisbewegingen van de bezoekers hebben 2 ton CO2 veroorzaakt, welke worden gecompenseerd door het plaatsen van slimme bandenpompen via de Groene garage. Deze bandenpompen blazen autobanden beter op waardoor de auto’s minder brandstof verbruiken en dus minder CO2 uitstoten. De slimme bandenpomp is CO2-gecertificeerd.
AI en KCI
Vervolgens was het tijd voor spreker Renée van Holsteijn om op het podium te staan. Zij inspireerde de deelnemers door te laten zien hoe je kunstmatige intelligentie kan inzetten om onze KCI-doelstellingen te halen. Na een korte uitleg over hoe ChatGPT en Midjourney elkaar kunnen versterken, liet ze verschillende concepten van duurzame bruggen zien. Een nieuwe manier van denken en werken die kan helpen om nieuwe concepten voor klimaatneutrale en circulaire infrastructuur te realiseren.
Aan de slag!
De deelnemers konden na de presentatie van Renée vol met creatieve ideeën aan hun sessie beginnen. In totaal waren er 18 verschillende sessies met heel diverse onderwerpen: van laadinfra tot hoogwaardig gebruik van grond. De sessies hadden daarnaast ook ieder een eigen werkvorm zodat er in de meeste sessies ook echt samen werd gewerkt aan een onderwerp. Samen aan de slag gaan stond immers centraal op 24 juni!
Heb je een sessie gemist en ben je benieuwd wat daar uit is gekomen? Van de sessies zijn aparte verslagjes gemaakt. Deze vind je in het document onderaan deze pagina!
Tot slot
De dag werd afgesloten door Dennis en Marjan die Roger Mol nog even op het podium vroegen. Roger is werkzaam bij Rijkswaterstaat en is hoofdingenieur directeur van het programma Duurzaamheid en Leefomgeving. In die rol neemt hij onder andere deel aan het Publieke Opdrachtgevers Duurzame Infra-overleg (PODI). Dit is opgericht om een eenduidige boodschap richting de sector te geven. Wederom een mooi voorbeeld van samenwerking binnen de sector om een stap dichter bij onze doelen te komen!
Hier blijft het niet bij: de sessieleiders gaan met de input die de deelnemers hebben gegeven aan de slag. En de organiserende partijen, Unie van Waterschappen, ProRail, Interprovinciaal Overleg, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Platform WOW en Rijkswaterstaat, gaan volgend jaar weer met elkaar om tafel voor de organisatie van het volgende evenement.
Verslagen sessies
Verslagen sessies Samen op weg naar KCI 24 juni