Presentatie aanpak actualisatie routekaart transitiepad kustlijnzorg en vaargeulonderhoud

Op 15 januari 2025 vond de presentatie over de aanpak van de actualisatie van de routekaart voor het transitiepad Kustlijnzorg en Vaargeulonderhoud (TPKV) op de Infratech plaats. Deze bijeenkomst markeert een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van de Nederlandse kustlijnzorg en vaargeulonderhoud. 

Doel van de actualisatie

De actualisatie van de routekaart beantwoordt de vraag wat er nog nodig is om de routekaart verder te implementeren en de transitie in de sector verder vorm te geven. Het doel is om de huidige routekaart en onderliggende maatregelen te actualiseren en te concretiseren, heldere en herleidbare prioriteiten te stellen, en verder in te zoomen op de benodigde maatregelen tot 2030 en de achterliggende acties.

Thema's en aanpak

Tijdens de bijeenkomst werden de belangrijkste thema’s en subthema’s voor de actualisatie besproken, waaronder implementatie en monitoring, kaders en randvoorwaarden, kennis en innovatie. Specifieke aandachtspunten zijn onder andere de ontwikkeling en implementatie van de MKI-methodiek, circulariteit, financiële oplossingen voor de markt, en de verbreding van de routekaart naar decentrale overheden. 

De aanpak voor de actualisatie bestaat uit vijf stappen:

  1. Een goede start en afstemming van verwachtingen: dit omvat de kick-off van de werkgroep op 9 oktober en het bespreken van het plan van aanpak.
  2. Analyse van de routekaartthema's: hierbij worden de (sub)thema's vastgezet en de centrale vraag- en doelstellingen per subthema geformuleerd.
  3. Begeleiding van drie deelgroepen: activiteiten per subthema worden gedefinieerd en input van de deelgroepen wordt verzameld voor verwerking in het concept uitvoeringsplan.
  4. Opstellen van het concept uitvoeringsplan: dit concept wordt besproken om te zorgen dat het voldoet aan de behoeften van de sector, het programma KCI en SEB.
  5. Afstemming en besluitvorming: feedback wordt verzameld en verwerkt om tot een definitief uitvoeringsplan te komen.
     

Tijdspad en deelsessies

Het tijdspad voor de actualisatie is als volgt:

  • 15 januari: aanpak actualisatie
  • 29 januari: definitiefase thema’s 
  • 5 maart: 1e deelsessie, implementatie en monitoring
  • April: 2e deelsessie, kaders en randvoorwaarden
  • Mei: 3e deelsessie, kennis en innovatie
  • Juni: concept uitvoeringsplan
  • Na de zomer: afstemming en besluitvorming

Samenwerking en kennisdeling

De bijeenkomst benadrukte het belang van samenwerking en kennisdeling tussen verschillende partijen. De betrokkenheid van diverse stakeholders, waaronder medeoverheden, marktpartijen en kennisinstellingen, is cruciaal voor het succes van de actualisatie.

Deelnemers worden aangemoedigd om actief bij te dragen aan de deelsessies en hun netwerk te betrekken bij het proces. Met de betrokkenheid van diverse stakeholders en een gedegen plan van aanpak, wordt er gewerkt aan een duurzame toekomst voor onze waterwegen.

Partners