Vierde bijeenkomst actualisatie routekaart transitiepad Kustlijnzorg en Vaargeulonderhoud
Op 5 maart 2025 vond de vierde bijeenkomst plaats voor de actualisatie van de routekaart. Deze deelsessie richtte zich op het thema Implementatie &Monitoring.
Doel van de bijeenkomst
Het doel van de bijeenkomst was om concrete maatregelen te formuleren voor de uitvoeringsagenda, met een focus op de ontwikkeling en inzet van de MKI-methodiek, financiële oplossingen, verbreding van de routekaart naar medeoverheden, internationalisering en monitoring.
Ontwikkeling en inzet MKI
Een belangrijk onderdeel van de sessie was de ontwikkeling en implementatie van de MKI-methodiek. Het doel is om vanaf eind 2025 de MKI(-W) duidelijk, consistent en volgens voorspelbare methoden en waardering toe te passen in aanbestedingen in de sector, in afstemming met de markt.
Financiële oplossingen
De deelnemers bespraken ook oplossingen vanuit de markt. De ambitie is om passende financiële oplossingen beschikbaar te maken gericht op het behalen van de ambities uit het ingroeipad. De branchevereniging is hierbij nodig om knelpunten inzichtelijk te maken en te verkennen welke financiële prikkels beschikbaar zijn om de ambities uit het ingroeipad te verwezenlijken.
Verbreding van de routekaart naar medeoverheden
Een ander belangrijk thema is de verbreding van de routekaart naar medeoverheden. Ambitie is dat de provincies en waterschappen de routekaart in alle aanbestedingen toepassen per eind 2025. TPKV helpt, op initiatief van de medeoverheden, om hiervoor de taal en instrumenten te ontwikkelen, waardoor de markt geholpen wordt met eenduidigheid.
Internationalisering
Ambitie is dat vanaf 2030 de maritieme opdrachtgevers in Europa hun baggerwerkzaamheden duurzaam contracteren en de benodigde laad- en bunkerinfrastructuur hierop inrichten. Dit thema werd uitgebreid besproken om ervoor te zorgen dat de sector klaar is voor deze transitie.
Monitoring
Tot 2050 zullen opdrachtgevers de emissies van kustlijnzorg en vaargeulonderhoud en het doelbereik van de routekaart rapporteren via een op te stellen database, in lijn met de SEB-aanpak. Dit zal helpen bij het monitoren van de voortgang en het evalueren van de resultaten.
Aan de slag met maatregelen
De deelnemers werden verdeeld in groepjes om maatregelen te bedenken en te bespreken. Ze gebruikten het input-output model om te onderzoeken welke maatregelen en activiteiten nodig zijn om de gewenste outcomes te behalen. Dit model helpt om de veronderstelde werking van de routekaart expliciet te maken en de keuzes over de activiteiten en maatregelen helder te krijgen.
Terugblik en vooruitblik
De bijeenkomst werd afgesloten met een terugblik op de besproken onderwerpen en een vooruitblik op de volgende werksessies. De deelnemers werden aangemoedigd om actief bij te dragen aan de verdere uitwerking van de maatregelen en de implementatie van de routekaart.
De vierde bijeenkomst markeert een belangrijke stap in de actualisatie van de routekaart voor het transitiepad Kustlijnzorg en Vaargeulonderhoud. Met de betrokkenheid van diverse stakeholders en een gedegen plan van aanpak, wordt er gewerkt aan een duurzame toekomst voor de Nederlandse infrastructuur.
De volgende twee sessies zullen in het teken staan van de andere twee hoofdthema’s: Kaders & Randvoorwaarden en Kennis & Innovatie.