Waterketen

De focus bij Waterketen ligt op het assetmanagement en opdrachtgeverschap voor de objecten waarmee afvalwater wordt getransporteerd en gezuiverd: RWZI’s en transportleidingen.

KCAO: KCI voor waterschappen

In 2023 zijn de waterschappen gestart met het KCAO-traject (Klimaatneutraal Circulair Assetmanagement en Opdrachtgeverschap) om hun duurzaamheidsambities om te zetten in concrete handelingsperspectieven voor waterschapswerken. Dit heeft geleid tot de oplevering van de onderstaande concrete producten, waarmee de volgende stap kan worden gezet richting klimaatneutraal en circulair assetmanagement:

● Het ‘Doelenschema Klimaatneutraal en Circulair Opdrachtgeverschap’ die waterschappen in staat stelt duurzaamheid en circulariteit mee te nemen in interne projectopdrachten;

● De poster ‘Duurzaam Assetmanagement’ die beschrijft hoe je ambities voor klimaat en circulaire economie stapsgewijs meeneemt binnen het assetmanagement van de waterschappen.

Rioolwaterzuiveringsinstallatie (Rwzi’s)

Om duidelijk te maken waar we nu staan, hebben de waterschappen een een handreiking gemaakt. Hierin staan vier vragen beantwoord:

1. Waar staan we nu?

2. Wat is er nog meer nodig?

3. Hoe ziet de transitie eruit?

4. Hoe pakken we dit aan?

De handreiking is opgesteld onder begeleiding van de ingenieursbureaus Witteveen en Bos en RoyalHaskoningDHV. Daarbij is gebruik gemaakt van het zogenaamde Markttransformatiemodel. Achterin de handreiking staan verschillende circulaire voorbeelden die worden toegelicht door de aannemers.

Transportleidingen

In een voortraject is gewerkt aan het analyseren van de milieu-impact (MKI en CO2-emissie) tijdens de totale levensduur van transportleidingen van verschillende materialen. Daarnaast is gekeken naar het verschil tussen relinen en vervangen van leidingen en tussen aanleg via open-sleuf en gestuurde boring.

Contactpersoon

Henkjan van Meer - Beleidsadviseur Duurzaam opdrachtgeverschap, Unie van Waterschappen

Partners