In 2023 spraken het Rijk, provincies en waterschappen af om samen aan een klimaatneutrale en circulaire infrastructuur te werken. Veel gemeenten sluiten zich hierbij aan, om hun eigen en de landelijke klimaatdoelen te halen. Sommige gemeenten hebben hier specifiek beleid voor. Ook benutten zij kansen die in de praktijk ontstaan bij de inrichting en het onderhoud van de openbare ruimte. Denk aan het verminderen van CO₂-uitstoot en het toepassen van circulaire werkwijzen.
Hoe verduurzamen gemeenten hun infrastructuur?
- Roadmaps als leidraad – de roadmaps voor klimaatneutrale en circulaire infrastructuur bieden ook voor gemeenten handvatten. Oorspronkelijk richtten deze zich vooral op de Rijksoverheid, maar in 2025 worden deze geactualiseerd om meer aan te sluiten bij de gemeentelijke praktijk.
- Slim inkopen – door duurzaamheid als aanbestedingscriterium op te nemen en kwaliteit boven prijs te stellen, stimuleren gemeenten duurzame oplossingen.
- Samenwerking met de sector – veel gemeenten werken samen met lokale aannemers in pilots. Om de markt investeringsperspectief te bieden, is een gelijke uitvraag vanuit overheden nodig.
Daarnaast hebben op 1 januari 2025 veertig gemeenten het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) ondertekend en zich daarmee verbonden aan de Routekaart SEB. Alle gemeenten zijn gebonden aan de emissiereductieplicht uit het Besluit bouwwerken leefomgeving. Dit betekent dat ingezet materieel moet voldoen aan de minimumeisen van de routekaart SEB.
Wie werken eraan mee?
De verduurzaming van infrastructuur is een gezamenlijke inspanning van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, ProRail en andere publieke opdrachtgevers zoals provincies, waterschappen en gemeenten. Zij werken samen met marktpartijen en kennisinstellingen om duurzame oplossingen te realiseren.
Zelf aan de slag?
Voor de transitie naar duurzame infrastructuur zijn roadmaps ontwikkeld. Deze worden in 2025 geactualiseerd. Ze bieden concrete stappen en handvatten voor overheden en bedrijven om de grootste klimaatimpact aan te pakken.
Wil je hier zelf mee aan de slag? Bekijk de concrete maatregelen onder de transitiepaden Kunstwerken, Kustlijnzorg en Vaargeulonderhoud, Weg-, Dijk-, en Spoormaterieel en Wegverharding.