Provincies

Provincies spelen een cruciale rol in de ontwikkeling en het beheer van infrastructuur. Met een groot netwerk van wegen, bruggen en andere kunstwerken zijn ze verantwoordelijk voor veilige, efficiënte en toekomstbestendige infrastructuur. Verduurzaming is hierbij een essentiële pijler, waarbij provincies bijdragen aan de klimaatdoelstellingen.

Waarom provincies hun infrastructuur verduurzamen

In lijn met de KCI-strategie van het Rijk is in 2022 de Ambitiebepaling Provinciale Klimaatneutrale en Circulaire Infrastructuur (PKCI) vastgesteld. De gezamenlijke provincies hebben hier de ambitie in opgenomen om zoveel als mogelijk klimaatneutraal en circulair te werken in 2030. 

De provincies werken al geruime tijd samen als het gaat om de verduurzaming van de grond-, weg- en waterbouwsector. De klimaatopgave vraagt echter om een versterking van deze samenwerking. Met de Ambitiebepaling PKCI wordt ingezet op samenwerken, gezamenlijke ontwikkelingen van werkwijzen en het bundelen van de inkoopkracht, en worden doelstellingen van individuele provincies ondersteund en waar mogelijk versneld. 

Hoe provincies hun infrastructuur verduurzamen

Met de PKCI geven de provincies uitvoering aan het proces dat door het Rijk in 2019 in gang is gezet en tot doel heeft om de route vast te stellen om in 2030 zoveel mogelijk klimaatneutraal en circulair te werken. Focus van de provincies ligt daarbij op de verduurzaming van wegverharding en kunstwerken, schoon en emissieloos bouwen en overige thema’s (samengebracht onder ‘duurzame infra algemeen’).

Via interprovinciale overleggen zoals P12 Duurzaam GWW, het Vakgenotenoverleg Wegverhardingen (PVOV), het Vakgenotenoverleg Kunstwerken, het Themaberaad Assetmanagement en Communities of Practice (CoP) voor Klimaatadaptatie wordt kennis over duurzame infra uitgewisseld en worden strategieën ontwikkeld en gedeeld. 

Ondersteuning gemeenten

In de PKCI is opgenomen dat provincies ook waar mogelijk en wenselijk een actieve rol spelen in de ondersteuning van gemeenten bij de opgave om te komen tot klimaatneutrale en circulaire infrastructuur. Zodoende zijn bijeenkomsten voor gemeenten georganiseerd en zijn verschillende initiatieven opgestart.      

De uitvoering van de PKCI wordt gecoördineerd via het Kernteam PKCI. Daarbij wordt ook nadrukkelijk samengewerkt met de andere overheden via de Samenwerkingsafspraken KCI

Contactpersoon

Jerry van Kerkvoorde - Programmamanager PKCI, IPO

Aan de slag met...

Hieronder staan de gebieden waar u op provinciaal niveau aan de slag kunt met verduurzaming van infrastructuur. Hierin zijn doorverwijzingen naar de ‘Werkomgeving PKCI’ opgenomen. Dit is een afgesloten werkomgeving uitsluitend toegankelijk voor provincies. Bent u werkzaam bij een provincie, dan kunt u toegang vragen tot de ‘Werkomgeving PKCI’. In de werkomgeving is meer informatie beschikbaar met betrekking tot de vier thema’s, concrete maatregelen, monitoring en ondersteuning gemeenten. 

Toegang voor de ‘Werkomgeving PKCI’ kan per mail worden aangevraagd bij de contactpersonen.

Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB)

Provincies hebben het ‘Convenant SEB’ ondertekend en implementeren SEB via onder andere de transitiepad Kustlijnzorg en Vaargeulonderhoud en transitiepad Weg-, Dijk- en Spoormaterieel. In het kader van SEB is in 2023 de provinciale context in beeld gebracht, een provinciale nulmeting uitgevoerd en op basis daarvan een implementatiekader opgesteld.

Wegverharding

Duurzame wegverharding is een belangrijk thema binnen de provinciale infrastructuur. In het P12 Duurzaam GWW-overleg en het Vakgenotenoverleg wegverharding (PVOV) wordt kennis gedeeld en beleid afgestemd. Ook voor wegverharding is in 2023 de provinciale context in beeld gebracht, een nulmeting uitgevoerd en implementatiekader opgesteld.

Daarnaast nemen de provincies deel in het sectorteam Nationaal Platform Duurzame Wegverhardingen (NPDW).

Kunstwerken

In het P12 Duurzaam GWW-overleg en Vakgenotenoverleg Kunstwerken heeft men aandacht voor het verduurzamen van bruggen, viaducten en tunnels. Ook voor kunstwerken is in 2023 de provinciale context in beeld gebracht, een nulmeting uitgevoerd en implementatiekader opgesteld.

Monitoring en evaluatie

Voor een effectieve uitvoering worden resultaten gemonitord en geanalyseerd via onder andere de CO2-monitor. Daarnaast wordt ook de interprovinciale voortgang voor de verschillende beleidsontwikkelingen gemonitord.

Contactpersonen

Jerry van Kerkvoorde - Programmamanager PKCI, IPO

Gerrit Jansen - Kernteamlid PKCI, Provincie Drenthe
 

Zie ook

Fietsbrug van hergebruikt hout in de N838 bij Doornenburg
Beeld: ©Arc2 architectuur

Partners